Latest News

The Old Water Mill, Falfield, South Gloucestershire

Having already completed the renovation and extension of the adjacent Mill House we have now achieved detailed planning and Listed Buildings approval to add a two-storey extension to this grade 2 listed house. This was the original flour mill powered by water from the adjacent stream. The wooden water wheel and associated mechanisms are preserved inside the house behind a glass screen.

The new extension will provide a large family kitchen at ground floor opening onto the garden terrace with a new sitting room above that has direct access to an extensive balcony overlooking the garden and stream beyond.

It is intended that the new building, due to start on site in September, will be constructed using a green oak timber frame to reflect the existing large timber beams floor beams and mill mechanism.

As part of the negotiations with the local authority’s listed buildings officer we presented images from our computer model to show how the extension complimented and safeguarded the setting of the listed building.

 

 

 

Bath’s first beach bar! County Hotel in Bath

Esmond Murray Architects have been working on a major extension to the County Hotel in Bath. This is their new beach bar! Have you been?

“Creating something that’s fun, eclectic and different for Bath is what we do, and we’re delighted with the initial transformation here at The County Hotel,” says owner Ian Taylor. “Our new planting and sculptures to the front of the hotel – which include Summer the owl by artist Angus McBob [part of the Owls of Bath public art trail] – give passers-by a hint of the new look and feel, but we hope people will come and experience our new Beach Bar and social hub for themselves.”

 

 

 

An update from our Architectural Assistant

Since joining the practice in February 2018 for my RIBA part one placement, I have worked on three church projects, three hotels and over ten residential developments. The nature of the work has been far more varied than I was expecting, as most accounts I had heard of the part one placement before I arrived made it out to be a role mainly involving ‘computer monkey’ tasks.

But rather than being stuck behind the computer and given repetitive bits of work from more experienced people in the office, I’ve been given the chance to go out on client meetings, carry out surveys, put together the drawings and documents for planning applications, and even do some early design stage work on a few residential extensions and a new community centre in Bath.

I have enjoyed listening to real clients talking about what they want from us as a way of informing my design decisions – a welcome contrast from the often-arbitrary processes I have become used to in the development of studio projects at the University of Bath, where the brief tends to be for an imaginary client. After a few months of working on detailed construction drawings, with reference to the building regulations, I am starting to feel more practically grounded as an architecture student.

 

 

 

New internal design and fit-out contract for Dorchester Community Church

The site for this new church and the adjoining school were identified by the Duchy of Cornwall in its master plan for this new district on the edge of Dorchester. The Dorchester Community Church are selling their site in Dorchester and will be moving into the new church at the end of the year.  

We have been commissioned to re-design the interior, provide detailed construction drawings and make inspections of the work as it proceeds. When completed the church will have a main worship area to seat approximately 200, a public café, three flexible meeting rooms, creche and offices in addition to male, female and disabled toilets and a lift between the ground and first floors.

 The church, which is naturally ventilated, sits on one side of a piazza/car park and being the first church to be constructed in Poundbury will become a focal point for the new community.

View our architectural project portfolio

 

 

 

Wootton Basset Wiltshire house and flat architect development

Planning Application submitted for house and flat scheme in Wootton Bassett

Wootton Bassett Wiltshire Planning permission Esmond Murray Architects

The original outline planning application had been submitted by our client’s planning consultant. The site for this proposed new housing development is a plateau at the south east of the town. The eastern edge of the site is defined by a steep grassy slope which overlooks the business park down below. The western edge of the site is Vowley View which marks the present limit of the town’s housing.

The scheme comprises 60 houses in a variety of sizes and 24 flats arranged along a meandering shared surface access road interrupted by 3 parking courts that also provide further traffic calming.

 

 

 

Raby Mews Bath new house architecture project

Planning consent achieved in Henrietta Park, Bath

Esmond Murray Architects delighted to have achieved detailed planning consent this month to extend this popular hotel in the centre of Bath. Our scheme provides eight double, en-suite bedrooms, a 140 square metre Health Suite and additional parking.

We had to work closely with the local authority’s planners and listed building officers to achieve approval as the building is locally listed.

The hotel was originally two large Victorian villas built in the late 19th Century adjacent Henrietta Park in a domestic style version of the French Renaissance Style that had become so popular.

The hotel was formerly called ‘Villa Magdala’ and has built up an excellent reputation for its boutique-style accommodation. However, it has recently been sold to the ‘Roseate Hotel & Resort Group’ and is now called the ‘Villa at Henrietta Park’. The hotel will complement their hotels in London, Reading and Bombay.

Work commenced on church conversion in Yate

Work has now commenced on the conversion of Grace Church in Yate, reputably the birthplace of JK Rowling. Despite the sensitive nature of the existing building, Esmond Murray Architects were able to gain planning consent for the conversion of the existing clinic into 9 residential apartments and a 200 seat hall extension to the site. We’re looking forward to seeing the project through to the next phase.